Monday, February 23, 2015

Hiidlane Riigikogus

Eilsest [19.02] alates saab Riigikogu valimistel eel- ja e-hääletada. Valimispäev ja tulemuste selguminegi ei ole enam mägede taga.
Praeguses parlamendikoosseisus on kaks hiidlast, lähiminevikust mäletame, kui neid oli seal ka kolm. Ebaproportsionaalselt palju meie elanikearvu arvestades. Ent meeldivalt palju.
Kas ka uues, XIII koosseisus saab hiidlane või lausa hiidlased olema? Eks see sõltub meist, hiidlastest. Ent mitte ainult.
Meie kodusaare esindajaid on kandideerimas seitsme partei koosseisus.
Pole küll ehk ilus, ent tõmban mõne mehe unistustele kohe vee peale. Aleks Saarnak (RÜE) saab kindlasti väärt kogemusi. Ent RÜE ehk Ojulandi-erakond ei kogu tõenäoliselt 1% häältestki.
Nagu keegi Twitteris tabavalt märkis, on väikeerakondade poliitiliseks enesetapuks vaja neile rahvusringhäälingus eetriaega anda. Sõnavõtud nagu „Hiiumaa all on rohkem naftat kui Kuveidis“ või „Meil pole valimisprogrammi, sest kardame, et teised varastavad selle ära“ ei sisenda just kindlustunnet neile häält andma.
Rinno Lige esindatav Vabaerakond on väljas täisnimekirjaga. Ja nagu küsitlused näitavad, on neil lootus valimiskünnis ületada ehk koguda 5% valijate toetus. Samas realistlikult hinnates on Lige enda võimalused pigem olematud. Üldnimekirja 84. koht ei vii edasi ka asendusliikmena.
Urmas Selirand ja EKRE on samuti 125 inimesega nimekirja välja pannud. Selirand ise on üldnimekirjas 46. kohal ehk torkab hiidlaste seas silma. Ja kuigi küsitluse järgi on ka neil võimalus parlamenti pääseda, mina selles kahtlen.
Sest valimispäeval saab otsustavaks ka see, millised nimed sul välja panna on. Siin jääb EKRE võrreldes teistega jänni. No ei ole lihtsalt häältemagneteid...
Hiiu-Lääne-Saaremaa ringkonnas jagatakse kuus kohta. Hääletamas käib senist valimisaktiivsust ja elanike arvu arvestades umbes 30000 inimest. Seega isikumandaadi saamiseks peaks koguma ca 5000 häält. See on aga ebatõenäoline.
Parimana teenisid Jaanus Tamkivi ja Urve Tiidus (mõlemad RE) üle 3000 hääle. Oravapartei tegi meie piirkonnas parima tulemuse ja võtab arvatavasti ka seekord kaks kohta siin jagatavast kuuest endale.
Samas ei tähenda see, et hiidlane Tarmo Mänd Riigikogusse jõuab. Oma 1200-1300 häälega teeb ta erakonnale korraliku tulemuse, et kindlasti koguvad nii Tiidus, Lauri Luik kui Kalle Laanet temast rohkem.
Seega oleks ta oma erakonna pingereas neljas. Nagu mainisin, saab reform piirkonnast nr 5 arvatavasti kaks kohta. Ja isegi kui Tiidusest saab minister, siis on just Mänd see, kes esimesena ukse taha jääb. Tema positsiooni erakonnas näitab ka see, et üldnimekirjas on ta 125 kandidaadi seas alles 96.
Parlamendierakondadest on oma siinsed positsioonid kaotanud Keskerakond. 2011. aastal koguti 15% häältest ja võeti üks koht kuuest. Nende esinumber Laanet jooksis aga üle oravate manu. Vedurijuhiks toodud Enn Eesmaa jääb saareelanikule paraku kaugeks.
Samas on neil siiski võimalik üks koht parlamenti siit piirkonnast lunastada. Selle saab Jaanus Karilaid. Üldnimekirjas 70. kohal olev Ants Vahtras jääb oma 100-150 häälega tubliks parteisõduriks.
Sotsiaaldemokraatidel on väljas koguni kaks hiidlast. Ühtepidi väga positiivne. Teisalt on siin taga kindlad põhjused. Riigikogu siseinfo kohaselt ei soovi Kalev Kotkas parlamendis jätkata. Üldnimekirja 26. positsioon tähendab samas, et tema võimalused Riigikogusse jõuda on hiidlastest kõige suuremad. Eriti kui õnnestub valitsuserakonnaks saada.
Eelmisel korral tegi Kotkas 1500 häälega kõva tulemuse. Sel korral mõjutab seda kindlasti tema poolehoid kooseluseadusele ja ka „katuserahade“ kasutamisega seotu.
Kui aga Kotkase nö keskmine valija ei toeta kooseluseadust, siis uus parlamenti pürgija Reili Rand seda pelgama ei pea. Tema valija juhindub teistest argumentidest.
Kindlasti kaotas ka kaitseliitlane Neeme Suur kooseluseaduse eestvõitlejana toetajaid, ent Hannes Hanso juhtimisel on vähemalt üks koht siit piirkonnast neil olemas.
Kui Keskerakond on positsioone kaotanud, sii IRL on 2011. aastaga võrreldes olukorda parandanud. Eelmisel korral 2200 häält kogunud Tõnis Palts on nüüd Raivo Aegi järel teine number. Hiidlasena on nimekirjas jätkuvalt Georg Linkov, üldnimekirja 57. number.
Tõenäoliselt kogub Linkov nelja aasta tagusega võrreldes tublisti rohkem hääli. Seda näitas ka kohalike valimiste tulemus. Kas see ka parlamenti viib, on omaette küsimus. Teisipäevases Hiiu Lehes lahvatanud skandaal tõestab igal juhul, et andunud toetajaid tal jagub ja kõik on võimalik.
Kokkuvõttes ennustan, et valimisringkonnas nr 5 võtab valimisvõidu Reformierakond. Nad saavad kaks kohta kuuest, ent nende seas ei ole hiidlast. Neljandaks jääb ja ühe koha kuuest saab Keskerakond. Hiidlane see ei ole.
Sellega on pooled ehk kolm kohta kuuest jagatud. Nii Isamaa ja Res Publica Liit kui Sotsiaaldemokraadid saavad kindlasti ühe koha ja heitlevad teise nimel. Arvestades, et IRLi on lisandunud endine KAPO peadirektor, sotsidel pole enam Kajar Lemberit (1300 häält 2011a.) ja nende reiting on langustrendis, peaks teise koha saama IRL.
Küll aga jõuab Kalev Kotkas parlamenti, kas üldnimekirja alusel või nt Hannes Hanso ministriks asudes tema asendusliikmena.
Et IRL võib saada kaks kohta, on ka Linkovil head väljavaated. Tõsi, mitte number kahena, sest kuigi Raivo Aeg on poliitikas algaja, on ta ikkagi suurema elanikearvuga Saaremaa mees ja tuntud nägu. Aga arvestades just Tõnis Paltsi tugevat positsiooni ja võimalust majandusministri portfell teenida, saaks Linkov asendusliikmena Riigikogusse.
Olen optimist ja usun, et hiidlased saavad ka sel korral esindaja Toompeale.

Ilmus 20.02.2015 Hiiu Lehes

No comments:

Post a Comment