Tuesday, April 5, 2016

Liitumistuhinat ei ole

Nädala eest (29.03) kirjutas Riigikogu liige Kalev Kotkas Hiiu Lehes arvamusloo „Liitumistuhinas ei tohi unustada demokraatiat“. Olen paljuski nõus tema kirjutatuga, eriti lõppjäreldusega, et haldusreformi on vaja selleks, et anda Eestile - just väljaspool pealinna - uus hingamine.
Kalev toob näite, kuivõrd kirju on riigi haldusjaotus, alates pisivaldadest, mis rahvaarvult võiks olla külad, kuni paarikümne tuhande elanikuga suurvaldade ja varsti poole miljoni elanikuga Tallinnani. Ja siin ongi probleemi olemus – kõigil neil on sarnased ülesanded ja raha eraldatakse ühe süsteemi alusel.
Ei ole salanud, et veel kümmekond aastat tagasi olin tuline haldusreformi pooldaja, nähes ka Hiiumaad ühe omavalitsusena. Samas mina olen vahepeal vanemaks, tahaks loota, et ka targemaks saanud, reform tammub aga ikka sisuliselt sama koha peal edasi....
Praegu olen ma nõus Kaleviga – haldusreformi eelnõu ei saa toetada, kuniks see ei ole sisuline dokument. Tuleb läbi mõelda - ja selgelt välja öelda! - kuidas saab toimuma tulevane omavalitsuste rahastamine, koolikorraldus, millised teemad jäävad kohaliku tasandi otsustada jne. Paraku ei ole need pisiasjad, mida võiks „hiljem juurde kirjutada“ nagu on väljendanud minister Aas.
Hiiumaa ei ole üheks vallaks valmis
Hiiu vald tegi 18. veebruaril Käina, Pühalepa ja Emmaste vallale ettepaneku alustada konsultatsioone haldusterritoriaalse korralduse muutmise osas.
Eesti territooriumi haldusjaotuse seaduse § 7 lg 4 kohaselt algatab haldusterritoriaalse korralduse muutmise valdade ja linnade osas, samuti valla või linna piiride ja nime muutmise Vabariigi Valitsus või asjaomane volikogu.
Sama seaduse § 7 lg 5 kohaselt arvestatakse haldusterritoriaalse korralduse muutmise algatamisel näiteks ajaloolist põhjendatust, mõju elanike elutingimustele, elanike ühtekuuluvustunnet, mõju avalike teenuste osutamise kvaliteedile, mõju haldussuutlikkusele, mõju demograafilisele situatsioonile ja omavalitsusüksuse organisatsiooniliselt ühtse teenusepiirkonnana toimimist.
Kohaliku omavalitsuse üksuste ühinemise soodustamise seaduse § 1 järgi on seaduse eesmärk soodustada kohaliku omavalitsuse üksuste ühinemist ja territooriumi haldusjaotuse korrastumist, millega kaasneb kohaliku omavalitsuse üksuste haldussuutlikkuse ja edukate projektitaotluste koostamise suutlikkuse tõus, kohaliku omavalitsuse üksuse poolt tema territooriumil pakutavate avalike teenuste kättesaadavuse ja kvaliteedi paranemine ning kohaliku omavalitsuse üksuste koostöövõime arenemine.
Emmaste vallavolikogus oli Hiiu valla ettepanek arutlusel reedel, 1. aprillil. Kui Hiiu Lehes ilmus päevakohane huumoriküllane lugu, mille järgi Emmaste nõustus ettepanekuga osaliselt, liites endaga Kõpu poolsaare, siis õhtune arutelu oli tõsine.
Lauale toodi nii emotsionaalsed kui ka seadusest tulenevad argumendid. Peaaegu üksmeelne seisukoht oli, et arvestades Eesti territooriumi haldusjaotuse seaduse § 7 lõikes 5 sätestatud asjaolusid, ei ole Hiiu vallaga haldusterritoriaalse korralduse muutmiseks konsultatsioonide alustamine põhjendatud.
Emmaste vald on alustanud vabatahtlikuks ühinemiseks konsultatsioone Käina ja Pühalepa vallaga, mis kulgevad mõistlikus ja konstruktiivses töömeeleolus. Samas kui me arvestame Hiiu valla majanduslikku ja poliitilist olukorda, siis Hiiu vallaga ühinemine käesoleval hetkel ei ole mõistlik.
Kõige enam teeb muret majanduslik pool. Kui Pühalepa, Käina ja Emmaste on ajanud konservatiivset eelarvepoliitikat ja lähiaastatel on investeerimisvõimekus täiesti reaalselt olemas, siis Hiiu vallas paraku mitte.
Sotsid on tänaseks kaks aastat valitsuses olnud, seega tasub selle erakonna liikme Kalev Kotkase sõnu tõsiselt võtta. Ehk et kui haldusreformi juures ei ole omavalitsuste rahastamine läbi mõeldud, tähendaks see lihtsustatult öeldes, et teised vallad peavad liitumise korral investeerimiseks mõeldud raha Kärdla sadama ning klaaspalee võlgade maksmiseks suunama. Ei ole just ahvatlev.
Ühe valla puhul kaotaks saar ka töökohtade arvelt ja kas meile jääks sel juhul alles maakonna staatus ning maavalitsus?

Eeldan, et Käina ja Pühalepa volikogu teevad Hiiu valla ettepaneku suhtes Emmastega sarnase otsuse. Ehk liitumistuhinat saarel ei ole. Samas jätkavad kolm valda kindlasti omavahelisi konsultatsioone, mis võivad jõuda otsuseni luua ühine omavalitsus. Ise pean seda mõistlikuks, aga tormata ei tasu, otsust peavad toetama ka faktipõhised argumendid, milleks tuleb asjakohased analüüsid ära oodata.

Ilmus Hiiu Lehes 05.04.2016

No comments:

Post a Comment