Thursday, July 2, 2009

Esimene juuli

Kuna suvel on palav. Ja palavaga mõte väga ei lenda. Pealegi, kui lendab, siis toas arvuti juures ikka ei viitsi passida eriti. Seega 30.06 Hiiu Lehe arvamuslugu jälle:

1. juulist tõuseb seoses teise lisaeelarvega käibemaks 18lt protsendilt 20le. Lisaks kerkivad kütuseaktsiisid ning vähendatakse haigushüvitisi. Kaob matusetoetus. Ja nipet-näpet veel.

Tõepoolest, olen täitsa nõus, et elu läheb raskemaks, kuna hinnad kerkivad. Ja samas palgad mitte. Käibemaksu tõus lajatab valusalt meile kõigile, sest me kõik peame ostma- süüa vähemalt-, teenuste eest tasuma jne. Niisamuti mõjutab kütusehinna tõus seoses aktsiiside tõstmisega meid kõiki. Isegi neid, kes autoga ei sõida. Ja kui lisaks maailmaturul nafta hind ka veel kerkib, võib üsna kindlalt uskuda, et kaubad poes kallinevad samuti, kuna nende vedu poodi on kulukam.

Lisaks tekitab tuska asjaolu, et riik lõpetab õppelaenu tagasimaksmise toetamise. Niisama äkitselt. Mis sest, et paljud olid laenu võttes arvestanud, et ei pea ise kõike tagasi maksma. Kuidagi ebaõiglane.

Samas on asju, mis mulle meeldivad. Maavara kaevandamine kallineb. See on meie ühine kodumaa muld, turvas ja muu ning kui keegi seda endale tahab, siis on minu meelest loogiline, et ta selle eest ülejäänutele riigikassa kaudu tasub. Ja kui me oma Maarjamaad armastame, siis tuleb selle eest ka kõva hinda nõuda.

Mis mulle veel meeldib- kuigi ma tean, et paljud mind selle eest kiruvad- on alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõus. Kui aus olla, võinuks see veelgi märgatavam olla. Suits, see salakaval deemon, mürgitab mitte ainult suitsetajat, vaid ka kõrvalolijaid. Eriti vastik on, kui väikeste laste juures suitsu tehakse. Ütlete- salasuitsud on ju ka ning Venemaalt saab odavat tubakat ja nii jääb riigil üldse raha saamata. Aga sama seadusega määratakse, et väljaspoolt EL võib päevas tuua vaid 40 sigarit. Ja salatubaka vastu võitlemiseks on meil vastavad asutused olemas. Üldiselt- tubakas ja alkohol on mürgid ning nende pealt on õige rohkem raha nõuda. Sest kas see oleks parem, kui piim või leib on kallis, aga õlu odav?

Tuues paralleeli malega, tean, et mõni tahtnuks ratsu asemel odaga lüüa, ent kõige tähtsam on ikkagi see, et masule matt tehtaks. Üks samm on tehtud, nüüd tuleb vaadata, mida teeb vastane ehk- kuidas majandus sellele reageerib. Kas eelarve seis paraneb. Samuti tuleb mõelda järgmise ning mitte ainult, ka üle- ning üleülejärgmise käigu peale. Sest kui üldse mitte käia, tiksub kell nulli peale ja tabelisse märgitakse kaotus kirja.

Seega ei tasu hakata valitsust kiruma, et võinuks teha hoopis nii või nii. Ise me nad võimule valisime. Mäletate? Või te ei käinudki valimas? Hea, et otsused üldse vastu võeti. Tõsi, tegutsemine võinuks olla kiirem. Aga variante eelarve tasakaalu seadmiseks oli palju ja valiti välja just need. Ainult tulevik näitab, kas see end õigustas.

No comments:

Post a Comment