Monday, February 7, 2011

Tarmo hind – mõned miljonid

Mul ei olnud absoluutselt plaanis seda artiklit kirjutada. Aga kuna viimased kolm-neli Hiiu Lehte on tahtmatult (ei taha kuidagi uskuda et tahtlikult) Tarmole reklaami teinud, siis tahaksin mõnda asja täpsustada.
Tarmo Mänd kirjutab Hiiu Lehes (01.02.2011): „Minu juhtida olid [...] omavalitsuste (OV) finantsjuhtimist reguleerivad eelnõud, millega on tagatud OVide finantsiseseisvus ja arenguvõime.“ Järgmises koosseisus tahetakse OVide eelarveid suurendada.
Üsna lihtne on ju suurendada, kui Reformierakonna nõudmisel vähendas riik 2009. aastal KOVile laekuvat üksikisiku tulumaksu määra 11,93-lt 11,4-ni, millega niigi raskel ajal valdade-linnade elu veelgi keerulisemaks muudeti. Ja kas Tarmo Mänd ka mitte reformar ei ole?
Küsimusele, mida olulist Riigikogus tegemata jäi, vastab Mänd, et saarte seadust ei võetud vastu. Miks? „Selle kallal ei töötatud piisava järjekindlusega,“ kirjutab ta ise vastuseks. Hea, et on vähemalt aus – oli tähtsamaid asju teha, kui saareelanike pärast muretseda.
Ma tean juba ette, et saan selle loo eest sugeda. Ei tasu norida mehega, kes on 17 aasta pikkuse kommunistliku partei taustaga, Hiiumaa rajooni viimane täitevkomitee esimees ja mida kõike veel. Ehk siis ühtteist korda saatnud.
Aga natukene imelik on vaadata, kuidas pool aastat enne valimisi hakkavad paljastuma infokillud teemal „olen nii tubli poiss olnud“. Eriti narr on end võõraste sulgedega ehtida.
Lehelugudest on jäänud mulje, et kui poleks Tarmot, siis poleks meil nii mõndagi. Aga jällegi, tore on lugeda, et mees on aus. Ta toob välja (küll osaliselt) oma hinna, millega Reformierakond ta Rahvaliidust üle ostis. Mõni miljon siia, mõni sinna projektile ja üks „nupuvajutaja“ Toompeal juures.
Samas veel pool aastat enne liitumist oravatega, ütles ta Riigikogus: „Inimesed ei usu praegust (ehk Reformierakonna- H:T) majanduspoliitikat.”. Ja teine killuke parlamendi stenogrammidest ehk mida Tarmo tööl teeb: „100 000 töötut on suurepärane poliitiline kapital, kellele teha kummardus. Sellega me usinasti hommikust õhtuni tegelemegi.”
Mul on hea meel, et peaminister lubas Kärdla tomograafi jaoks puudu jääva raha riigieelarvest eraldada. Aga samas olen kindel, et kui valimised ukse ees ei oleks, siis peaksime selle summa ise kokku kraapima. Väga mage on endale sellise teemaga plusspunkte hankida.
Ma ei ole Reformierakonna valija. Aga Tarmo Männi poolt ei hääletaks ma ka siis niikuinii. Lihtsalt väga raske on usaldada meest, kes poole saadikutöö pealt võib taaskord erakonda vahetada. Annan hääle talle ja oravatele, aga võib-olla on ta aastal 2012 juba roheliste ridades. Kas need mitusada Rahvaliidu valijat, kes Sinu poolt 2007. aastal hääletasid, on „üle hüppamise“ Sulle andeks andnud?

2 comments:

  1. Hergo, väga naljakas kokkusattumus: Toomas Tarkmees ütleb facebookis: "Usun, et Mänd on tõesti 1, kes hiiumaa heaks midagi sisulist ka ära teeb". Ja sinul siin blogis väike ufo pildike pealkirjaga "ma tahaksin uskuda". Selles Tarmo Männi fenomen ongi. Inimesed usuvad. Siis loodavad, ja siis armastavad. Ja siis veel lisaks hiidlaslik mõttelaad, et keegi kuskil peab midagi hiidlaste jaoks ära tegema. Et valime inimesi Toompeale selleks, et meie jaoks midagi tehtaks. Mitte Eesti, mitte Maailma, mitte üldise inimarengu jaoks.

    Aga minule on väga tähtis, mis värvi on kass, kes hiiri püüab. Ja ma ei salga, et pärast seda, kui Mänd läks Reformierakonda, sattus ta minu kui valija suhtes vastasleeri.

    Mänd on väga tugev ja kogenud "orgunnivana", nagu komsomolis öeldi. Teab, millisel ajal milliseid samme astuda. Praegu on suhtlemine valijaga, ja valija usku tuleb lubadustega toita. Seda võtet ei valda ei Kotkas, ei Linkov ega Vahtras. Isegi Sinu, Hergo, suutis Mänd ära moosida sellega, et "peaminister lubas Kärdla tomograafi jaoks puudu jääva raha riigieelarvest eraldada". Ütle mulle, millisest eelarvest, kui seda arutatakse poole asta pärast, ja mis maksab peaministri lubadus (kui sellist üldse oli) kuu aega enne valimisi.

    Hea tähelepanek sul, et Hiiu Leht Mändi reklaamib. Kas siitki ei paista välja mõni lubadus? Nägin unes, kuidas Tarmo ütleb Hardale: ma luban, et tulevikus võtame erakonnas tõsiselt arutlusele selle kurja Maaseli teema, aga sina võiksid praegu...

    Mind kui valijat ei huvita peenraha. Ma tahan teada, mis on suurem pilt. Olgu selleks peenrahaks kasvõi praamipilet, mille tagant paraku kuidagi ei paista, kuidas väheneb Hiiumaa sõltuvus monopoolsest ülevedajast. Kas reformarist Saarte Liinide nõukogu liige on teinud liigutusi meie transpordituru liberaliseerimiseks? Raha ümber tõsta ühelt realt teisele oskab aga iga hea kaupleja.

    Asi on põhimõttes ja maailmavaates, kui soovid. Mina ei taha oma häält paljaste lubaduste eest ära anda. Ma ei taha uskuda, vaid tahan olla veendunud, et riigikogus on poliitik, kes liigub minu jaoks selges suunas. Peenraha, mida kõrva kõlistatakse, mind ei veena.

    Tervitades Toomas Kokovkin

    ReplyDelete