Thursday, September 16, 2010

Rahvaliit laiendab oma ampluaad

Käesoleva nädala alguses üllitas Rahvaliit pressiteate, mille kohaselt liitus 30 hiidlast antud erakonnaga.

Arvestades Hiiumaa suurust, rahvaarvu, aga ka poliitikamaastiku senist olukorda, on tegemist märkmisväärse muutusega. Üks erakond põhimõtteliselt kahekordistas oma liikmete arvu saarel!

Kui tegemist olnuks näiteks võimuerakonnaga, ei oleks ma seda absoluutselt imeks pannud. Aga Rahvaliit!? Tekib, usun et õigustatud küsimus, et miks küll inimesed, ja koguni 30 hiidlast, just selle erakonnaga liitusid?

On ju Rahvaliit selgelt hääbuv partei. Septembris avaldatud turu-uuringute küsitluse tulemused näitavad, et erakonda toetab vaid 1% elanikkonnast. See tähendab, et valimistel ollakse samas seltskonnas näiteks Iseseisvusparteiga. Kas te üldse olete sellisest erakonnast kuulnud?

Sisekriisid Rahvaliidu sees ja endiste juhtide kriminaalkuriteod või lihtsalt ebaeetiline käitumine on erakonna maine sisuliselt hävitanud. Tsirkus nimega „Liituda sotsidega või mitte“ lõppes fiaskoga- suur osa silmapaistvamatest liikmetest lahkus.

Kuid ehk on just siin peidus üks juhtlõng lõngakera harutamiseks? Rahvaliit on kui karile jooksnud laev, kust kapten ja tüürimees koos rummivaadi ja ainsa sõidukorras päästepaadiga lahkusid. Laevameeskond, kes harjunud käske täitma ja mitte otsustama, on hukule määratud. Kui just ei saabu kõrvalised tegelased.

Erakonna juhiks võeti must hobune. Kui sääraseid tegelasi veel ilmuks, võiks erakond isegi valmiskünnise ületada ja Parlamenti pääseda. See tähendab aga meepoti lähedale jõudmist- lisaks ametikohtadele Riigikogus on „omad joped“ ka mujale sooja koha peale sokutada. Eriti kui koalitsiooni moodustamiseks paar häält puudu jääks. Siis saaks Rahvaliit abikäe ulatada. Mis koalitsioonilepingusse kirjutada, polegi oluline, sest sellel erakonnal puudub niikuinii oma programm.

Seega võib ühest küljest vaadates hiidlaste liitumist Rahvaliiduga põhjendada omakasu püüdlustega. Aga võib ka teistmoodi mõelda.

Pressiteates toodi välja, et liitujate hulgas üliõpilasi, kalamehi, tüürimehi ja isegi üks laevakapten. Jah, isegi üks laevakapten! See tähendab, et Rahvaliit on oma ampluaad laiendanud. Lisaks maarahva esindaja funktsioonile tahetakse nüüd ka mererahvas enda tiiva alla koondada. Tekib küsimus, kes järgmisena? Kas Rahvaliit võtab suuna taeva avarustesse, maa alla või suundub hoopis linna?

No comments:

Post a Comment