Tuesday, June 9, 2009

Lähme Europarlamenti, tuled ka?

Kui meil Eestis möödusid valimised suuremate üllatusteta ja äärmuslastele vms kohti ei jagunud, siis mujal lipsas nii mõnigi huvitav tegelinski Brüsselisse viiva rongi uste vahelt sisse.

Alustame lähemalt. Lätis osutus valituks 74-aastane Alfreds Rubiks, kes 18-aastat tagasi oli vastu Läti eraldumisele Nõukogude Liidust. 1991. aastal oli Rubiks Läti kommunistliku partei juht.
Soomes esines väga hästi rahvuslik euroskeptiline erakond Tõelised Soomlased (Perussuomalaiset), mis kogus 10% häältest. Parteijuhi Timo Soini poolt hääletas koguni 130 000 inimest.
Rootsis pääses Euroopa Parlamenti internetipiraatlust pooldav Piraadipartei, mis kogus 7,1% häältest.
Prantsusmaal pääses püünele globaliseerumise vastasena tuntud farmer Jose Bové. Bové sai tuntuks 1999. aastal, kui ta koos toetajatega hävitas Millaus McDonald`s restorani. Selle eesmärgiks oli avalikkuse ette tõsta restoraniketis kasutatav hormoonliha, millest kotlette valmistati. Bové pandi kolmeks kuuks trellide taha.
Ja hetk mida me kõik ootasime- Rumeenia presidendi Traian Basescu noorim tütar Elena Basescu pääses Europarlamenti. Sõltumatu kandidaadina üles seatud 29-aastast naist tuntakse tema kodumaal kui kohalikku Paris Hiltonit. Presidendi sõnul osutus ta tütar nutikamaks, kui ta arvanud oli.

No comments:

Post a Comment