Tuesday, January 26, 2016

Hiiu vald – võitjaid ei ole

Juba mitu kuud käib Hiiu vallas üks puntratants. Tsirkus, mida esmalt oli mõnel ehk isegi lõbus vaadata, on nüüd lihtsalt kurb või lausa tragikomöödiline.
Samas lugesime 8.jaanuari Hiiu Lehest nii praeguse kui endise volikogu esimehe ehk Georg Linkovi ja Margit Kagadze mõtteid toimunust. Intervjuu ja sellele antud kommentaaride näol.
Mida me sealt ei lugenud, oli konkreetne vastutuse võtmine või soov üksteisele samm lähemale astuda, otsida lepitust. Sest eks konfliktis on alati kaks või mitu osapoolt ja teab rahvatarkuski, et targem annab järele.
Kuigi leheloos kumbki kaotustest rääkida ei tahtnud, on neid märksa enam kui võitjaid.
Kaotajaks on nii Hiiu vald, kelle mainest mandriinimestega suheldes õiget mekki saab, kui ka kogu saar, sest kui leib ühest otsast hallitab, ei tundu ülejäänugi väga isuäratav.
Konkreetsemaks minnes on selgeks kaotajaks erakonnad. IRL, keda probleemide peasüüdlaseks peetakse. Samas on koalitsioonis 10 liiget, kellest vaid 3 kuulub selle erakonna ridadesse.
Reformierakond, kelle nimekirjas skandaalne Tarmo Kriis kandideeris ning kelle juurest Jüri Ojasoo üle jooksis. Peaministriparteil on hetkel volikogus vaid üks koht.
Sotsid, kelle piirkonna liikmete seas on lahkhelid. Üks osa toetab piirkonna esinaist vallavanemana, seevastu Ivo Eesmaa veenab inimesi teist poolt valima ja toetab IRLi kandidaati vallavanemaks.
Aga kaotajad on ka inimesed. Minu ja paljude minu tuttavate jaoks on Toivo Saue olnud seni sirgeselgne mees. Kahjuks või õnneks ei näinud me, kas ta (nii nagu ka veel üheksa koalitsiooni liiget) tõepoolest valinuks Kriisi volikogu esimeheks.
Mehe, kes võtab vaevaks umbes iga kümnendat istungit külastada. Justkui ostaks kiire auto, millega võid teistest mööda sõita, ent mille puhul tead, et igal teisel hommikul jääd jalameheks.
Või siis Hüllo-Kristjan Simson, kelle kommentaarid detsembrikuisel (just siis, kui kristluse järgi peaks olema mõistmise ja andestamise aeg) volikogu istungil tekitasid küsimusi, et kas tegemist on ikka sama mehega, keda ma vaimulikurüüs (ja sellega haakuva mõtteviisiga) ringi liikuvana tean.
Võib juhtuda, et kaotaja on ka Jaanus Valk. Ja kaotab palju. Töökoha. Mis sest, et ta on ainus, kes endise koalitsiooni siseprobleemide ilmnemisel täielikult isikliku vastutuse võttis ja tagasi astus.
Kuigi Georg ei taha seda välja näidata, on ka tema kaotaja. Langenud on maine ja vist on nii, et mida kaugemal Kärdlast, seda enam see kukkunud on. Kurb, et selles olukorras ei taha/oska keegi ühisosa otsida. Palgatõusu teema ei sobi kohe kuidagi antud ajahetke.
Tülid toovad otsest majanduslikku kahju vallale. Isiklik näide- minu elamisse kirjutas end aasta lõpul sisse Hiiu valla „pagulane“ eesmärgiga sinna makse mitte maksta. Usun, et nii on teisigi talitanud.
Aga ummikus on ka võimalik ühisvalla moodustamine Hiiumaal. Et Vabariigi valitsuse selge seisukoht on suuremad omavalitsused, siis reaalsem tundub pigem Pühalepa, Käina ja Emmaste ühinemine, mis tähendaks kahte valda saarele. Mis ei pruugi sugugi halb lahendus olla.
Küll võin nii enda kui oma tuttavate näitel kinnitada, et inimesed on väsinud ja tüdinenud toimuvast. Hiiumaa on ikkagi üks väike ning armas saar, mille ühes otsas toimuv mõjutab paraku ka ülejäänud maakonda.

Praegu on just see hetk, kus volikogu liikmed saavad tõestada, et nad ei kandideerinud valimistel mitte tähelepanuvajadusest või võimujanust, vaid neil oli ja on siiras soov valla arengutele kaasa aidata. Soovin teile selleks riigimehelikkust, üksteisemõistmist ja oskust teha järeleandmisi.

Ilmus Hiiu Lehes 26.01.2016

No comments:

Post a Comment