Sunday, May 18, 2014

Emadepäev

Hiiu Leht kajastas, et enam ei tunnusta Kärdla linn ega selle õigusjärgne Hiiu vald aasta ema.
Vallaametnike vastused küsimusele „miks?“ olid väheammendavad. Et novembris hakatakse valima ja tunnustama üht silmapaistvat valla pere. Hästi, kiiduväärt algatus. Aga ei vasta küsimusele.
Samamoodi üritati vastutus lükata kooli õpilasesinduse kaela. Viimased viskasid palli aga tagasi vallavalitsuse mänguplatsile. Kas tõesti ei ole uuel vallal ajaloolist mälu, kes- sealjuures vaid aasta tagasi!- üritust eest vedas?
Valla ametnik Kristjan Ojasoo selgitas FB-s Hiiu Lehe juhtkirja kommenteerides: „Emadus ei ole amet, mis vajab tunnustust ja preemiat, ega võistlus, kus selgitatakse parim. Kõigi meie jaoks on parim just meie oma ema. Ilusat emadepäeva kallid emad!“
Kiitus julguse eest tagamaid selgitada. Samas kuigi emadus ei ole tõesti amet, siis aasta ema valimine ei ole kindlasti võistlus.
Nõustun FB keskkonnas Ojasoole vastanud Ruth Estaga: „Kuidas keegi saab sellist päeva või sellist austusavaldust presenteerida kui mingit võistlust? Aasta ema väljakuulutamine on olnud sügav kummardus KÕIGILE emadele. Ja kui selle tiitli saab keegi eriti tubli ema, siis see ometi ei vähenda teiste emade väärtust.“
Leian, et aasta ema tunnustamine on traditsioon, mis väärib jätkamist. Kas seda peab eest vedama vaid väike vallasisene linn Kärdla, on teine küsimus.
Ka mitte Hiiu vald. Minu silmis võiks tegemist olla ikkagi maakonnatasandil tunnustusavaldusega. Usun, et teised omavalitsused tuleksid algatusega meelsasti kaasa.
Samas vaidlen vastu lehes olnud mõttele, et „nüüd ei toimu emadepäeval midagi. Isegi kontserti mitte.“ Sest Hiiu vald tegi ju vallaelanikele kingituse laupäevaõhtuse kontserti näol.
Jah, see toimus Kõrgessaares, mitte Kärdlas. Aga nagu ühinemislepingut koostades korduvalt rõhutati, on Kärdlast Kõrgessaarde täpselt sama pikk tee kui Kõrgessaarest Kärdla. Ehk pigem ongi ilus lüke üritusi valla peale jagada.
Kui Naiskodukaitse ka asub novembris aasta isa valima ning Hiiu vald aasta pere, siis emadepäeval aasta ema tunnustamine võiks siiski samamoodi jätkuda.
Tähelepanu ja tunnustust pere alustalale, emale ei ole kunagi liiga palju. Eriti tänasel päeval, kui parem- ja sotsiaalliberaalsed jõud üritavad traditsioonilise pere alustalasid kõigutada.
Rõõmu teeb, et 45 000 inimese allkirjaga petitsioon „Kaitskem üheskoos perekonda!“ näitab, milline on eesti rahva tegelik meelsus. Perekond koosneb ikka erisoolisest emast ja isast. Ja eelkõige emast, kes seda organismi tervikuna ning elujõulisena koos hoiab.
Veel tagantjärgi soovin teile, kallid emad lõppematut energiat ja rõõmsavärvilisi hetki. Teadke, et kui me ka seda tihti välja ei näita, siis tegelikult peame me teist lõpmatult palju lugu.

Ilmus 13.05 Hiiu Lehes.

No comments:

Post a Comment